Nog even warm

Na het laatste zomerse weekend van het jaar gaan we in de loop van volgende week geleidelijk de herfst tegemoet. Tot aan het begin van de avond is het nog volop zomer. Vele barbecues zullen waarschijnlijk voor de laatste keer aangestoken worden. Later vanavond koelt het wel snel af. Komende nacht gaat er al iets veranderen. Het hogedrukgebied dat voor het fraaie najaarsweer zorgt verplaatst zich enigszins en komt morgen net ten zuiden van Nederland te liggen. Hierdoor draait de wind, die dagenlang vanuit het zuidoosten heeft gewaaid, naar een westelijke richting, maar blijft zwak. De aangevoerde lucht wordt echter wel vochtiger.

Dit levert vannacht en morgenochtend op veel plaatsen mist en laaghangende bewolking op. Daarbij koelt het af naar 10 tot 15 graden.

Morgenochtend begint de dag op veel plaatsen grijs. De mist en lage wolkenvelden lossen na zonsopkomst op, maar in de noordelijke provincies, vooral langs de kusten, kan het nog tot laat in de ochtend duren voordat de zon doorbreekt. Uiteindelijk wordt het ’s middags overal weer prachtig nazomerweer met 18 graden op de Wadden tot lokaal 25 in het zuiden van het land.

Begin volgende week is het nog steeds heel aangenaam herfstweer, pas later in de week neemt de kans op een bui toe en wordt het frisser.