Militaire machthebbers Egypte wijzigen kieswet

Egyptische moslimfundamentalisten bij een demonstratie op het Tahrirplein op 29 juli dit jaar. Foto AFP

De militaire machthebbers in Egypte hebben vandaag ingestemd met een wijziging in de controversiële kieswet. Meerdere partijen dreigden met een boycot van de parlementsverkiezingen als de kieswet niet werd gewijzigd. Dat meldt Al Arabiya.

De nieuwe verkiezingswet, die tweederde van de zetels in het parlement toebedeelt aan partijen en eenderde aan ‘onafhankelijke’ kandidaten, zorgde voor veel onrust. De partijen waren bang dat op deze manier aanhangers van de verdreven president Mubarak makkelijk in het parlement konden komen. Een leider van een jeugdgroep, Mustafa Shawki, zei hierover eerder tegen Reuters:

“Het nieuwe parlement zal de werkelijke geest van de revolutie niet weerspiegelen. Het zal de militaire raad ruimte verschaffen om op de achtergrond van het politieke toneel aanwezig te blijven.”

De Egyptische verkiezingen staan voor 21 november op de agenda. Dan wordt het lagerhuis van het nieuwe parlement gekozen. Op 22 januari stemmen de Egyptenaren vervolgens voor een nieuw hogerhuis. De parlementsverkiezingen van november zijn de eerste verkiezingen in Egypte sinds de val van Mubarak.

De Moslimbroederschap wordt gezien als de best georganiseerde oppositiebeweging van Egypte. Onder de decennialange heerschappij van Mubarak was de beweging bij wet verboden en werden aanhangers van de fundamentalistische partij streng vervolgd. De islamisten hebben steeds gezegd te streven naar een democratische rechtsstaat in het nieuwe Egypte, hoewel sceptici vrezen dat de Moslimbroeders van Egypte een islamitische staat willen maken.