Leider militante Afghaanse Haqqani-netwerk opgepakt

Archiefbeeld uit oktober 2001: Jalaluddin Haqqani (r) wijst Afghanistan aan op een kaart terwijl zoon Naziruddin toekijkt. Foto Reuters

De NAVO heeft in Afghanistan de hoogste leider van het Haqqani-netwerk ingerekend. De islamitische militantengroepering, die nauw samenwerkt met de Talibaan en Al-Qaeda, wordt gezien als de grootste bedreiging voor de veiligheid in Afghanistan.

Op het hoofd van de leider van de militante groepering, Sirajuddin Haqqani, stond namens de Verenigde Staten een prijs van 5 miljoen dollar. Het zou echter een ander kopstuk zijn, Haji Mali Khan, die is opgepakt door coalitietroepen van de NAVO. Dit gebeurde tijdens een operatie in de oostelijke provincie Paktia, nabij de Pakistaanse grens.

De NAVO noemt het een “belangrijke slag” in de strijd tegen het Haqqani-netwerk. De verdragsorganisatie heeft Khan te boek staan als de oom van Sirajuddin en zijn broer Badruddin Haqqani. Zij zijn dan weer de zoons van de aan ouderdom onderhevige leider Jalaludin Haqqani.

Vorige maand gaf Sirajuddin Haqqani nog aan bereid te zijn tot vredesbesprekingen met Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten. Maar dan moest hij daarin wel gesteund worden door de Talibaan. De VS houden het netwerk onder meer verantwoordelijk voor een serie aanvallen in Kabul in september.

    • Jules Seegers