Kortkolom buitenland

Zeventien doden bij bomaanslag in Irak

Bagdad. In de Iraakse stad Hilla zijn gisteren zeventien mensen om het leven gekomen en 48 gewond bij een bomexplosie bij een shi’itische moskee waar zich net een menigte rouwenden verzamelde voor een begrafenis. De bom was verborgen in een geparkeerde auto. Hilla ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. Inwoners gaven politie en leger en het Iraakse leiderschap mede de schuld van het bloedbad omdat ze onvoldoende zorg zouden dragen voor de veiligheid. Aangenomen wordt dat de sunnitische terreurgroep Al-Qaeda-in-Irak de aanslag heeft georganiseerd. De Iraakse leiders worstelen op het ogenblik met de vraag of ze de Verenigde Staten zullen vragen een aantal Amerikaanse militairen in Irak te laten na 1 januari, wanneer volgens een bilateraal akkoord alle Amerikaanse militairen moeten zijn vertrokken. (AP)

Gay pride mars noch protest in Belgrado

Belgrado. De Servische autoriteiten hebben een gay pride mars en een protestdemonstratie daartegen dit weekeinde in Belgrado verboden om geweld te voorkomen. Vorig jaar werden ongeveer honderd mensen gewond bij botsingen tussen politie en extreemrechtse anti-homobetogers. Auto’s werden in brand gestoken en winkels geplunderd. Het hoofd van de Servische orthodoxe kerk, patriarch Irinej, heeft gay pride marsen veroordeeld als „parades van schande” die „vreemd zijn aan onze geschiedenis, traditie en cultuur”. Op zijn beurt heeft het Westen Servië gemaand de mensenrechten van homoseksuelen en andere minderheden beter te beschermen als het lid wil worden van de Europese Unie. (AP)