Khamenei: Palestina van de rivier tot de zee, niets minder

Ali Khamenei benadrukte dat land afstaan aan Israël de rechten van de Palestijnen geweld aandoet. Foto Reuters

Een tweestatenoplossing voor de Palestijnen en Israël? “Nee”, zegt ayatollah Ali Khamenei, “want al het land behoort toe aan de Palestijnen.” De gang van president Mahmoud Abbas naar de Verenigde Naties is kansloos, aldus de hoogste Iraanse leider.

Khamenei vindt dat bij een tweedeling wordt toegegeven aan de “Zionisten” en de rechten van de Palestijnen worden “vertrapt”.

“Onze eis is vrijheid voor Palestina, niet voor een deel van Palestina. Ieder plan dat voorziet in de opdeling van Palestina wordt volledig verworpen. Palestina strekt zich uit van de rivier de Jordaan tot de zee, niets minder.”

Iran steunt de radicale Hamas-beweging, die op de Gazastrook aan de macht is en gekant is tegen het VN-verzoek van Abbas. De naar Syrië uitgeweken Hamas-leider Khaled Mashaal woonde de toespraak van Khamenei bij en zei zelf dat “verzet” de enige overgebleven mogelijkheid voor de Palestijnen is, “totdat Palestina vrij en Israël vernietigd is”.

De opmerkingen van Mashaal kunnen de plannen van Abbas ondermijnen en bieden bovendien weinig hoop voor de toenaderingsgesprekken van Hamas met de Fatah-beweging van de Palestijnse president.

    • Jules Seegers