Karzai: onderhandelingen met Talibaan zinloos

De Amerikaanse president Barack Obama schudt de hand van de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens een ontmoeting in New York. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai zijn vredesonderhandelingen met de Talibaan zinloos en is het nuttiger om met Pakistan te onderhandelen over vrede in de regio. Dat heeft Karzai via een videoboodschap laten weten, meldt persbureau AP.

De mededeling van Karzai is een ommezwaai is zijn beleid. De afgelopen jaren heeft hij regelmatig geprobeerd te onderhandelen met het gematigde deel van de Talibaan. Volgens Karzai heeft dat geen zin meer sinds oud-president Rabbani omkwam bij een zelfmoordaanslag in Kabul.

De dood van Rabbani was een enorme klap voor het vredesproces, omdat de dader een Taliban-onderhandelaar was die het vertrouwen van Rabbani had gewonnen. De oud-president leidde op verzoek van Karzai een comité dat tot een diplomatieke oplossing in Afghanistan wilde komen.