Kaartloos aan de dijk 8-

Ronald Hoeben laat zich prettig verrassen bij ’t Diekhuus in Terwolde.

Veel restaurants hebben het verrassingsmenu omarmd, omdat het voor de keuken juist het verrassingselement elimineert en de ingekochte boodschappen restloos over de gasten verdeeld kunnen worden.

Restaurant ’t Diekhuus in Terwolde gaat nog een stapje verder. „We gaan het even over het eten hebben”, kondigt de chef aan, om er bijna triomfantelijk aan toe te voegen: „Er is geen kaart.” Nu lijkt ’t Diekhuus – veel bruin en beige onder een systeemplafond, de jazzy standard ‘Desafinado’ uit de speakers en brave kunst aan de muur – geen plek voor bizarre experimenten. „Ik zou jullie graag een beetje willen verrassen”, zegt hij, „hoeveel gangetjes willen jullie?” De verkleinwoorden duiden op bescheiden porties, dus ik gok vier, al realiseer ik me vervolgens dat ik geen idee heb van het prijsniveau. Geruststellend in dit verband is een karaf gratis kraanwater op tafel. Ook de wijnkaart is atypisch: tien rood en tien wit voor de eenheidsprijs van 38,50 euro per fles of 6,50 euro per glas, hoewel glaasje in dit geval meer van toepassing is: men schenkt een tikje zuunig in ’t Diekhuus.

Van de eerste amuse, oliebolletjes van gember en koriander met azijnpoeder, worden we nog niet veel wijzer. Een tweede voor-voorafje geeft meer houvast: huisgemaakte Boursin met gedroogd kippenvel op roggebrood van bakker Bril uit Voorst. Niet dat ik de bakkerij ken, maar de denominatie van de allersimpelste streekproducten is een bekende aanpak, het zijn niet de minste cuisiniers die daarmee begonnen zijn. Het (lekker) namaken van een fabrieksproduct als Boursin duidt bovendien op humor en dat is altijd meegenomen.

Het eerste gerecht dat meetelt is een creatie van Noordzeekrab met kruiden en bloemetjes uit de tuin, miniatuur peperpuddinkjes en – daar is ie weer – „een dagvers dooiertje van de familie Fabri hier uit het dorp”.

Ondanks alle schilderachtige contorni blijft de krab nogal vlak van smaak, meer een krab uit de IJssel waar we hier op uitkijken.

Het volgende gerecht bevalt stukken beter: perfect gebakken scholfilet met (witte) groene aardbeien, wortel, knolselderijcrème en pittige kappertjes van Oost-Indische kers gecombineerd met beurre noisette, een mooie balans.

Na een grapje van zoetzure bloemkool met een ‘schots’ van Deventer mosterd is het tijd voor het pièce en dat valt ook al niet tegen. Krokant gebakken lamsborst met dito lamszwezerik, saus van zoute fudge (origineel!) en garnituur van gehakte snijbonen en paddenstoelen.

De kaasplank – met uitsluitend Nederlandse kazen waaronder de weergaloze Lady’s Blue uit Nooitgedacht en een verrassend lekkere blauwe uit Wolvega – wint het van een gecompliceerd nagerecht rond het thema appel. Voor twee keer vier gangen en vijf glazen wijn laten we 135 euro op de dijk liggen.

Restaurant ’t DiekhuusBandijk 2Terwolde0571-273968