Julio Poch blijft vastzitten in Argentinië

Julio Poch gefotografeerd na zijn arrestatie in Valencia op 22 september 2009. Foto AFP

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch blijft vastzitten in afwachting van zijn proces. Dat heeft justitie in Argentinië beslist, nadat rechter Sergio Torres in juni zijn vrijlating op borgtocht introk. Justitie heeft het bedrag aan goederen en geld dat de rechter wil vorderen verlaagd.

Torres wilde voor zo’n 7,2 miljoen euro aan geld en goederen van de voormalig piloot van Transavia in beslag nemen, maar heeft dit bijgesteld naar ongeveer 5,1 miljoen euro.

Poch zit vast in een cel in Buenos Aires in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de zogenoemde doodsvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. Hij zou hebben geholpen bij het uitvoeren van vluchten met toestellen van waaruit politieke gevangen in zee werden gegooid.

Poch werd ik oktober vorig jaar op borgtocht vrijgelaten, maar halverwege juni werd zijn vrijlating door Torres ingetrokken omdat er nieuw bewijs zou zijn. In de nieuwe aanklacht staat onder meer dat getuigen onder druk zijn gezet. Voormalige collega’s van Poch bij Transavia zeggen dat hij tijdens een etentje op Bali zou hebben bekend deel te hebben genomen aan de doodsvluchten.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops liet rond de arrestatie van Poch in juni weten dit onbegrijpelijk te vinden, omdat geen sprake zou zijn van nieuw bewijs.