In elke kamer een open haard

Marcel Wolterinck, interieurontwerper van de sterren, jubileert met een dik boek. ‘Wat is er lekkerder dan een jacuzzi in de tuin?’

e champagne vloeit rijkelijk op de Woonbeurs. Marcel Wolterinck, de in Laren gevestigde ontwerper van tuinen, interieurs, meubels en woonaccessoires, zit dit jaar 25 jaar in het vak („Precies de helft van mijn leven”), en dat wordt gevierd met een joekel van een boek. Wolterinck’s World BeFore weegt acht kilo, is bijna een halve meter breed en een vuist dik. Tientallen chic geklede genodigden hebben zich verzameld in een tent waar Marcel Wolterinck de eerste exemplaren zal uitreiken aan een groepje zakenpartners en trouwe klanten, waaronder Jan des Bouvrie. Wolterinck, gekleed in een nonchalant beige pak, begroet iedereen amicaal.

Het boek, inmiddels alweer zijn achtste, blikt terug op de afgelopen 25 jaar. Uit elk jaar wordt één project uitgelicht. Te zien zijn onder andere riante villa’s in het Gooi, de Algarve en Saint Tropez, het kantoor van een van zijn grootste fans: Joop van den Ende, een kasteel in Zuid-Frankrijk, een sterrenrestaurant in Brussel. Wolterinck reist namelijk de hele wereld over. „Soms doe ik een dakterrasje van amper vijftig vierkante meter in Londen, dan weer een park van meer dan vijftig hectare, net buiten Moskou.”

BeFore staat vol kolossale bloempotten, sculpturen van Wolterincks favoriete kunstenaars, veranda’s met luxe loungebedden, marmeren badkamers, een open haard in bijna elke ruimte en banken met minstens tien kussens. Elementen waar Wolterinck bekend om is.

Vaak neemt hij de tuin én het interieur onder handen, met als doel het binnen- en buitenleven in elkaar over te laten vloeien. „Want wat is er nu lekkerder dan een jacuzzi in de tuin?”, zegt Wolterinck. „Of heerlijk loungen op je veranda of aan het zwembad? Dat kan best in Nederland, er zijn tegenwoordig prachtige heaters te koop, en hele mooie daksystemen die open en dicht kunnen.”

Wolterinck ontwerpt voor mensen die houden van het goede leven. „Mijn klanten zijn mensen die op zoek zijn naar producten met een bepaalde kwaliteit en luxe, maar die niet decadent of glamoureus zijn.”

Meesterbinder

Marcel Wolterinck werd in 1960 geboren in het Gelderse Groenlo en groeide op in het naburige Lievelde. „Als kind was ik altijd te vinden in de tuin of in het bos, ik was helemaal gek van natuur”, zegt hij met licht Goois accent dat hij de afgelopen 25 jaar in Laren opdeed. Op zijn zesde vertelde hij zijn schooljuffrouw dat hij bloemist wilde worden. Tien jaar later begon hij aan de tuinbouwschool om vervolgens nog een opleiding tot meesterbinder te volgen, de hoogst haalbare graad in de bloemsierkunst. In 1986 verliet hij de Achterhoek om samen met zijn vrouw Anja een bloemenwinkel te openen in Laren, „waar mensen bereid zijn om voor creativiteit te betalen”.

Daar vertoonde hij dingen die zijn klanten nog niet eerder hebben gezien. „Vensterbanken stonden erg vol in die tijd, ik zei: maak die vensterbank leeg en zet er twee grote potten neer.” En zo werd Wolterinck de bedenker van de dubbele bloempotten, die nog steeds in vrijwel elk Nederlands raam te vinden zijn. De winkel werd al gauw een succes. Toen Jan en Monique des Bouvrie hem vroegen hun bruiloft aan te kleden met bloemen stond de naam Wolterinck, die hij 25 jaar geleden eigenlijk veel te Achterhoeks vond, definitief op de kaart.

Naast het decoreren met bloemen, begint hij ook tuinen te ontwerpen. Vervolgens waagt hij zich aan een terras en een serre, en niet veel later richt Wolterinck complete interieurs in. Zijn „grote doorbraak” noemt hij de keer dat hij met 11.000 tulpen naar Washington vloog, om de Nederlandse ambassade te decoreren ter ere van het vierhonderdjarig bestaan van de tulp. Hilary Clinton, toen nog presidentsvrouw, verzorgde de opening.

Wolterincks carrière lijkt één groot succesverhaal, tot eind 2008. Dan belandt hij met een bacteriële infectie bij zijn hart in het ziekenhuis. Daar komt hij tot de conclusie dat hij te veel tijd besteed heeft aan delegeren, en te weinig aan creëren. Hij doet zijn evenementenbureau Wolterinck Event Decoration van de hand, evenals zijn showroom in Dubai en de bloemenwinkel in Laren. Van de ruim vijftig medewerkers blijven er nog 23 over. Wolterinck concentreert zich voortaan alleen nog op styling en iets nieuws: het ontwerpen van woonproducten.

„Het gebeurde steeds vaker dat ik een bepaalde lamp wilde gebruiken, maar die niet kon vonden”, zegt de autodidact. „Dus besloot ik zelf maar te gaan ontwerpen.” Wolterinck ontwerpt zijn producten in samenwerking met bekende fabrikanten. Zo bedenkt hij meubels voor Linteloo, lampen voor Marretti, bedden voor Nilson, beddengoed voor House in Style, buitenmeubels voor Borek, deuren voor Bod’or en buitenhaarden voor Safretti. „En we hebben net een nieuw contract voor vloerkleden afgesloten.”

Voorlopig is hij nog niet tevreden. Zijn doel is om over een jaar of drie een totaalconcept te kunnen aanbieden. „Ik wil dat je op een dag een interieur kunt binnenstappen waarin alles, zelfs het theelepeltje, van Wolterinck is.”

Wolterinck’s World BeFore, uitgeverij WBOOKS 99,50 euro (tot 31 december 2011, daarna 125 euro)

    • Nathalie Wouters