ILLUSTRATIES

Afgebeeld zijn: op de voorkant: Alfred Nobel (in blauw rondje, op elke pagina), V. Ramakrishnan (Nobelprijs scheikunde 2009), C. Nüsslein-Volhard (geneeskunde, 1995), G. ’t Hooft (natuurkunde, 1999), A. Einstein (natuurkunde, 1921), H. Jensen (natuurkunde, 1963), H. van ’t Hoff (scheikunde, 1901). Pag. 2: Nobelprijs-oorkonde, K. Novoselov krijgt de Nobelprijs natuurkunde 2010 van Koning Karel XVI Gustaaf van Zweden, borstbeeld van Alfred Nobel, de Nobel-medaille, kistje met Nobels nitroglycerine, Zweeds geld Pag. 3: Snavels van de meeuwen die N. Tinbergen bestudeerde, H.A. Lorentz, G. ’t Hooft, L. Boltzmann, W. Einthoven, een van de allerleerste ECG-apparaten, papieren molecuulmodellen, H. van ’t Hoff, telegram aan H. Kamerlingh Onnes, Kamerlingh Onnes zelf. (In het Boerhaave Museum in Leiden loopt een tentoonstelling over Nederlandse Nobelprijswinnaars.) Pag. 5: Marie Curie (natuurkunde, 1903 en scheikunde, 1911), Martin Luther King (vrede, 1964) Pag. 6-7: Abel de Jong met brieven, N.H. Abel, Tj. Koopmans met scheepskonvooi, Heisenberg, Fermat, K. Arrow, een jonge A. Nobel, filmposter A Beautiful Mind, karikatuur Mittag-Leffer, het vermoeden van Poincaré. Pag. 8-9: Kikker zweeft in magneetveld (A. Geim, Ig Nobel natuurkunde, 2000), Ig Nobel Prijs 2002, Ig Nobel-medaille, Woody Woodpecker (I. Schwab en P. May onderzochten waarom spechten geen hoofdpijn krijgen, ornithologie, 2006), Elena Bodnar demonstreert de tot mondkapjes om te vormen bh (volksgezondheid, 2009), logo van Ig Nobel (gevallen denker), woerd, degenslikker (geneeskunde, 2007). Pag. 10-11: Röntgenfoto longkankerpatiënt, sigarettenreclame, O. Avery, DNA, asbest onder elektronenmicroscoop, lobotomie-instrumentarium en -operatie, mug, DDT-spuit, sproeivliegtuigje. Pag. 13 L. Pauling, B. Josephson, F. Murad en zijn Cardio Discovery onder een molecuul vitamine C, William Shockley bij een transistor (paste niet meer in het artikel, maar googelt u hem eens).