Huisartsentekort in het noorden - liever parttime en in Randstad

Foto NRC / Rien Zilvold

Het noorden van het land kampt met een huisartsentekort en een oplossing lijkt niet in zicht. Driekwart van de jonge huisartsen is vrouw, maar voor hun echtgenoten is te weinig werk. Zij vinden een baan in de Randstad waarna hun vrouw mee verhuist.

De beroepsgroep breekt zich het hoofd over de gevolgen van de feminisering van het vak. Dinsdag willen opleiders, beleidsmakers en politici op een congres ideeën verzamelen om de leegloop in het noorden tegen te gaan. Want de bevolking vergrijst in de noordelijke provincies en heeft méér huisartsen nodig, niet minder.

De tekorten zijn vooral zichtbaar bij de huisartsenopleiding Groningen, die de huisartsen levert voor Friesland, Groningen en Drenthe. Bij die opleiding hebben zich nu drie jaar op rij 17 procent te weinig artsen gemeld.

Uit een enquête onder álle 1.600 huisartsen in opleiding in Nederland, bleek onlangs dat zij zich het liefst in Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant vestigen en het minst graag in de perifere provincies: Friesland, Groningen, Drenthe, Zeeland en Limburg.

Daarnaast bleek dat slechts 6 procent een eigen praktijk wil opzetten, alleen of met anderen. De meesten willen in dienst van een andere huisarts werken of vast waarnemen op verschillende plekken. De oude solisten die dag en nacht klaarstonden voor hun patiënten, sterven uit. Alleen al daarom zijn er twee of drie opvolgers nodig voor elke huisarts die met pensioen gaat.

Lees het volledige artikel van NRC-verslaggever Frederiek Weeda over het tekort aan huisartsen in het noorden vandaag in NRC Handelsblad of de digitale editie (voor abonees).