Hoe oud werd Miles Davis echt? Elf jaar minder oud dan op blz. 34

Met veel tamtam kondigt de krant een 15-delige jazzcollectie aan waarvan het eerste deel gratis aan de abonnees wordt verstrekt. Een leuke geste, maar het is niet te hopen dat het eerste boekje, over Miles Davis, representatief is voor de rest van de serie. Op pagina 6 en 12 noemt Amanda Kuyper als geboortejaar van Davis (correct) 1926. Op pagina 36 is dat opeens 1921. En wanneer Davis overlijdt - in 1991 - is hij volgens de tekst (pagina 34) 76 jaar.

Frans van Schoonderwalt

Culemborg

Dat boekje over Miles Davis was verre van foutloos. Er kwamen meer brieven over. Pijnlijk, want het idee is leuk en lezers (ik ook) waren blij met het cadeautje.

De fouten liggen niet aan muziekredacteur Amanda Kuyper, die enkel het voorwoord schreef. De overige tekst was afkomstig van EMI Music Netherlands. Dat stond vermeld in het colofon, maar alleen Kuypers naam stond prominent vermeld bij een artikel. Dat had beter anders gekund, vindt uitgever Hans Nijenhuis. Maar, zegt hij: ,,We hebben alles met zo veel mogelijk zorg bekeken en door jazzjournalisten laten nakijken. Een deel van de discussie is ook semantiek, zoals de vraag wat nu wel of niet van Blue Note is.”

Aanbiedingen waaraan de krant zijn naam verbindt, luisteren nauw. De redactie moet alles nazien, lijkt mij, ofwel er helemaal buiten blijven.