Hij: 'Goed loon voor m'n leeftijd'

Hans en Floor gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Horst voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Hans Hoeijmakers (27), business process consultant:

„Na het vwo ben ik tot twee keer toe aan een studie begonnen, maar het studeren beviel me niet. Ik wilde praktisch bezig zijn, ik wilde werken. Vanuit een baan in een elektronicawinkel zocht ik verder. Een detacheringsbureau bood me een opleiding en een baangarantie. Dat laatste leidde tot mijn huidige baan. Spijt heb ik nooit gehad, al denk ik soms wel dat bij het veranderen van baan een diploma fijn zou zijn. Maar zes jaar werkervaring telt ook. Ik ben trots dat ik zonder opleiding al zover ben gekomen.

„Geld is voor Floor belangrijker dan voor mij, maar dat komt ook omdat ze het altijd krapper heeft gehad. Ze is er tot in detail mee bezig. Toen we gingen samenwonen, hebben we gekeken of ik in geval van nood de huur alleen zou kunnen betalen. Ook hebben we een budget gemaakt. Per kamer beslisten we wat we nodig hadden en wat we daaraan wilden uitgeven. We stelden het maximum op 8.400 euro. Op internet zocht ik naar trucs om af te dingen. Zo hebben we 1.200 euro betaald voor een bed dat eigenlijk 2.000 euro kostte. Alle mogelijke kortingen hebben we gekregen.

„Ik vind mijn salaris goed voor mijn leeftijd. Ik heb bovendien een auto, een laptop en een telefoon van de zaak. Over mijn salaris heb ik nu al twee keer met succes onderhandeld. Ik denk dat Floors salaris hoger had kunnen zijn als ze ook had onderhandeld. Dat heb ik haar wel voor de voeten geworpen. Zij zegt dat het een andere sector is, met andere inschalingen. Maar ik denk: als je je werk goed doet, kan er altijd wel wat bij.”

    • Anne Dohmen