Eerlijke wijn

Zoals we wensen dat onze jurkjes niet meer door illegale kinderhandjes worden geproduceerd en onze asperges niet uit de grond worden gehaald door moderne slaven, zo willen wij ook geen wijn meer waarvoor behalve de druiven ook de makers zijn uitgeknepen.

Nu organiseert de stichting Max Havelaar samen met wijncommunity By The Grape jaarlijks de Fairtrade Wijnverkiezing van het Jaar. Na een blindproeverij onder wijninkopers en journalisten is ook dit jaar een rode en witte gekozen, waarvoor producenten en arbeiders een ‘faire’ prijs betaald hebben gekregen. Op een enkele Chileen na werd het aanbod overigens gedomineerd door Zuid-Afrika, mede dankzij de succesvolle implementatie van het black empowerment-programma. Steeds meer Kaapse wijnboeren zijn een joint venture aangegaan met hun zwarte arbeiders, die zij mede-eigenaar maken en managementvaardigheden bijbrengen. Dat zij ze ook wijn hebben leren maken, bleek uit de H-Eerlijk Rooi Shiraz 2011 die de titel rode Fairtrade Wijn van het Jaar 2012 kreeg. En bij wit viel Koopmanskloof Chardonnay 2011 die eer te beurt.

H-Eerlik Rooi Shiraz 2011 4,99 euro, Jumbo Supermarkten (vanaf 12 oktober)

Koopmanskloof Chardonnay 2011 4,99 euro. Deen, Coop, Boni, Jan Linders, Poiesz, Spar, Sligro, Vomar en Hoogvliet.