Dr. Zeepaard lanceert raket

de proefjesfabriek

Deze week lanceerden de Chinezen een raket. Hij bracht een ruimtestation naar boven dat Tiangong heet. Dat betekent Hemels Paleis. Dr. Zeepaard vond het een goed moment voor een eigen raket!

Wat heb je nodig? -Gekleurd papier, lijm, een schaar, een eetlepel, een bord, water, een bruistablet en de koker van de bruistabletten (Let erop: de koker mag geen draaidop hebben!)

Wat moet je doen?

- Knutsel met de lijm, het papier en de schaar een raket. Let op: Je raket moet goed om de koker van de bruistabletten passen.

- Vul de koker met twee eetlepels water.

- Doe er een bruistablet erbij en sluit meteen de koker af met de dop.

- Zet de koker op de dop in het schaaltje en doe de raket om de koker.

- Ga snel een paar passen achteruit.

Zie je wat er gebeurt?

Hoe kan dat? Als een bruistablet nat wordt, ontstaat koolzuurgas. Dat heet ook wel: kooldioxide. Het gas kan niet ontsnappen uit de koker, omdat de dop erop zit. Er ontstaat steeds meer gas, dat meer ruimte inneemt dan het water en de bruistablet. Het drukt harder en harder tegen de dop aan. Als die druk in de koker heel hoog wordt, schiet de koker ineens van de dop af. Hij neemt je raket mee de lucht in. Hetzelfde gebeurt met de kurk van een fles champagne als je de fles heel hard schudt: dan komt er ook kooldioxide vrij!

Meer: www.expeditionchemistry.nl

    • Florien de Brouwer
    • van Stichting C3