De Hollandse driekleur: rood, wit en rosé

De animo van landgenoten om op vaderlandse grond wijndruiven te gaan verbouwen groeit gestaag. Iedere provincie telt dan ook een of meerdere wijnboerderijen. Inmiddels telt Nederland er een kleine honderd. Dit weekend (1 en 2 oktober) kunt u er een groot aantal bezoeken van tijdens de Open Dag Nederlandse Wijngaarden. De kwaliteit van wijn van vaderlandse bodem groeien overigens gestaag.

Volgens wedstrijdmaatstaven zijn de wijnen die deze nicheagrariërs voortbrengen zelfs medaillewaardig, juichen de persberichten. Maar misschien nog veel belangrijker: ook Jancis Robinson, internationaal vermaard wijnscribent, schreef er lovende woorden over op haar site. ‘My most surprising tasting ever’, noteert zij op haar site. ‘Goed gemaakt’ en ‘beter dan Engelse wijnen’ schreef zij over ondermeer de wijnen van De Colonjes, Gelders Laren, De Apostelhoeve, Achterhoekse Wijnbouwers en Kleine Schorre.

Een uit de hand gelopen hobby lijkt overigens bij de groeiende schare aan Nederlandse wijnbouwers de belangrijkste drijfveer om met druivenranken in de weer te gaan. ‘Een fles wijn spreekt meer tot de verbeelding dan een aardappel’, meldt een aardappelboer in de Noordoostpolder die voor de lol ‘wat is gaan prutsen met plantjes’. Geld verdienen is er in ieder geval de komende jaren nog niet bij. ‘Tot die tijd moet het geld van de aardappels komen.’

Ook de ruim vijfduizend liter wijn die Siem Loos, eigenaar van een schildersbedrijf, op Wijngaard Saalhof in het Noordhollandse Wognum oogst is niet kostendekkend. In 2006 begon hij op wat ooit fruitkwekerij was en met de hulp van Europese subsidies heeft hij deze kunnen transformeren tot wijnboerderij. Toch vormt de verkoop van wijn ook hier slechts een klein onderdeel van de kasstroom.

Het landhuis uit de dertiger jaren waar hij zelf woont, voorziet tevens in Bed & Breakfast. Wie Loos niet direct als medebewoner wenst, boekt een van de vijf vakantiebungalows in de wijngaard. En voor dagjesmensen zijn er rondleidingen en wijnproeverijen. Bovendien is er een restaurant waar zijn zoon (ex-kok bij Brasserie van Baerle in Amsterdam) maaltijden op niveau kookt. Met louter streekproducten, dat moge duidelijk zijn.