Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Criminele illegalen vaker vrij in Nederland

Criminele illegalen worden steeds vaker vrijgelaten in Nederland. De afgelopen tweeënhalf jaar zijn er 1091 illegalen die hadden moeten worden uitgezet naar hun land van herkomst de poort van een gevangenis uitgewandeld. Dat meldde RTL Nieuws vanavond op basis van cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek.

In 2009 werden er nog 278 illegalen na het uitzitten van hun straf weer in Nederland de straat opgestuurd. Vorig jaar liep dat al op naar 513 en de eerste zes maanden van dit jaar ging het al om driehonderd. Onder de criminele illegalen bevinden zich veel winkeldieven en overlastgevers.

Dat steeds meer criminele illegalen in Nederland weer op vrije voeten komen en niet naar hun land van herkomst worden teruggestuurd, komt omdat er steeds meer niet uitzetbaar zijn. De landen van herkomst zijn het grootste probleem. Ze hebben veel landen geen zin om criminele landgenoten terug te nemen en weigeren ze de benodigde reispapieren af te geven. De meeste criminele vreemdelingen die niet uitzetbaar zijn komen uit Algerije (168), Marokko (93) en Suriname (70).

Ook het uizetten van illegalen zonder strafblad verloopt steeds moeizamer, aldus RTL Nieuws. In 2009 en 2010 verlieten elk jaar ongeveer 5400 vreemdelingen Nederland. De eerste zes maanden van dit jaar waren dat er 1500.
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma spreekt van beroerde cijfers. Hij wil dat de regering de duimschroeven gaat aandraaien van landen die niet willen meewerken aan terugkeer en is van plan vragen te gaan stellen over de kwestie.
Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers heeft in een reactie laten weten dat er wettelijke maatregelen komen waarmee illegalen langer kunnen worden vastgezet. Zolang landen als Algerije en Marokko hun medewerking echter blijven weigeren, zullen criminele illegalen volgens hem uiteindelijk toch weer in Nederland op vrije voeten komen.