Concertgebouw verkoopt voor 4 miljoen aan jubileumaandelen

Ruim 300 mensen hebben tot nu toe ingeschreven op de aandelenemissie van Het Concertgebouw in Amsterdam. Het aantal inschrijvingen vertegenwoordigt een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro. Op 6 september maakte het Concertgebouw bekend dat het voor het eerst sinds 1888 weer aandelen uitgeeft. Van de zogeheten jubileumaandelen worden 1.000 aangeboden.

„We zitten nu op eenderde van onze emissietijd en op eenderde van het aantal”, zegt Jolien Schuerveld, directeur van het Concertgebouw Fonds. „Een gemiddelde van 100 inschrijvingen per week, dat is conform verwachting en dus een succes.” Het Concertgebouw verwacht dat de met Prinsjesdag aangekondigde Geefwet een extra impuls kan geven aan de aandelenemissie.

De aandelen worden uitgegeven ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw in 2013. Het geld wordt gebruikt voor het in stand houden van het gebouw en voor het educatieprogramma.

Om een aandeel te verwerven moet 12.500 euro worden betaald. Daarvan is 12.250 euro een (fiscaal aftrekbare) schenking aan het Concertgebouw Fonds. De overige 250 euro gaat naar een zogeheten certificaat van een aandeel, het jubileumaandeel. In ruil krijgen de kopers een eeuwigdurend en op (klein-)kinderen overdraagbaar recht de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bij te wonen. En als ‘muzikaal’ dividend 12,5 jaar lang twee kaartjes voor het ‘dividendconcert’ en vier kaartjes voor een kinderconcert.