Chocolade biscuit-cake en/of citroentaart

Twee taarten van Joanna Schouten, een snelle en een iets bewerkelijke.

Chocolade biscuit-cake (voor 8 à 10 punten)

75 g roomboter; 150 g goede pure chocolade (ca. 70%); 100 g goede melkchocolade; 60 g stroop; 200 g volkoren theebiscuit (bijv. San Francisco); 100 g rozijnen;

een taartvorm van 24 cm doorsnede; bakpapier

Bekleed de taartvorm met bakpapier. Smelt de boter, de stroop, de pure chocolade en de melkchocolade in een pan op laag vuur of au bain marie. Wel af en toe goed roeren.

Was de rozijnen en verkruimel de koekjes. Zelf vind ik het het lekkerste als de kruimels verschillende maten hebben, van heel fijn poeder tot stukjes van ongeveer een cm doorsnede.

Wanneer het chocolademengsel is gesmolten, kan de pan van het vuur en kunnen de rozijnen en de koekkruimels erdoorheen worden geroerd.

Giet het hele mengsel in de taartvorm en druk dit mengsel goed aan met de achterkant van een (pol)lepel. Zet het mengsel minimaal 1,5 uur in de koelkast.

Citroentaart (voor 8 punten)

Voor het deeg: 175 g bloem of voor een glutenvrije variant: 25 g kastanjemeel (natuurwinkel), 75 g rijstmeel (toko) en 75 g aardappelzetmeel; snufje zout; 30 g witte basterdsuiker; 1 eierdooier; 100 g koude boter in kleine blokjes;

blindbakvulling (of gedroogde peulvruchten); bakpapier.

Voor de citroenvulling: 2 citroenen; 3 eieren; 75 ml slagroom; 125 gram lichtbruine basterdsuiker.

Gebruik een taartvorm van ongeveer 22 cm doorsnede. Het mooiste effect geeft een quichevorm; die geeft dat ‘Franse’ geribbelde randje aan de taart.

Het deeg: meng in een kom het meel, de basterdsuiker en het zout goed door elkaar. Voeg de eierdooier, de boter en 2 eetlepels koud water toe. Kneed dit alles snel tot een mooie bal en laat het deeg in folie minimaal een half uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Vet de taartvorm in en bestuif deze met bloem (tarwebloem of rijstmeel lenen zich hier beide prima voor). Rol het deeg uit op bakpapier dat in het model van de taartvorm is geknipt, plus 1,5 cm voor de opstaande rand, en leg dit in de taartvorm.

Leg ook bakpapier op het deeg en bedek het met de blindbakvulling of met gedroogde peulvruchten.

Bak de taart 15 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en bak de taart nog 10 minuten.

De vulling: klop de basterdsuiker en de eieren los in een kom. Borstel 1 citroen goed schoon en rasp deze. Pers daarna beide citroenen.

Roer de rasp, het citroensap en de slagroom door het ei-suikermengsel en proef even of dit mengsel echt lekker naar citroen smaakt. De ene citroenschil geeft namelijk meer ‘citroensmaak’ dan de andere. Rasp eventueel wat citroenschil extra.

Giet het mengsel heel voorzichtig in de taartbodem en zet het geheel nog 30 minuten in de oven. Laat de taart afkoelen.