Buwalda en Grunberg nu ook op AKO-lijst

In het televisieprogramma Nieuwsuur zijn gisteravond de nominaties voor de AKO Literatuurprijs 2011 bekend gemaakt. De lijst bestaat uit Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Peter Buwalda (Bonita Avenue), Arnon Grunberg (Huid en haar), Marente de Moor (De Nederlandse maagd), Marja Pruis (Kus me, straf me) en P.F. Thomése (De weldoener).

De essaybundel van Pruis is de enige non-fictietitel op de lijst. Grunberg en Buwalda – die vanmorgen de Tzumprijs won voor de beste zin van 2010 – waren ook al genomineerd voor de Librisprijs. Die werd gewonnen door Yves Petry. Diens De maagd Marino is bij de AKO nu afgevallen, net als de wel op de longlist figurerende boeken van Gerbrand Bakker (De omweg), Tomas Lieske (Alles kantelt) en Marcel Möring (Louteringsberg). Tonio, de ‘requiemroman’ die A.F. Th. van der Heijden schreef over zijn vorig jaar verongelukte zoon, haalde de laatste zes ook niet.

De jury bepaalde de nominaties gisteren bij een vergadering in de binnenstad van Haarlem. Het juryrapport verschijnt over een week. De prijsuitreiking is op maandag 31 oktober. De door Ernst Hirsch Ballin voorgezeten jury van de AKO-prijs bestaat verder uit Maarten Dessing (BOEK, Knack Magazine), Frank Hellemans (Knack Magazine), Toef Jaeger (NRC Handelsblad), Kathy Mathys (De Standaard der Letteren) en Fleur Speet, (Het Financieele Dagblad, De Morgen).

De AKO-prijs bedraagt 50 duizend euro (plus een sculptuur van Eugène Peters). Vorig jaar won de Vlaming David van Reybrouck met Congo. Nu zijn alle genomineerden Nederlanders.