Binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Dit keer bij Jaap Polak, verkoper van oude kunst.

foto: thijs wolzak

Huis: Polak Works of Art is gevestigd aan de Spiegelgracht in Amsterdam. Eigenaar Jaap Polak (65) is een van de laatste der generalisten. Hij verkoopt zowel Romeins glas als gobelins, en zowel beelden van koppensnellers als antiek zilverwerk. „Ik ben een oude zak, die zowel Europese als Aziatische kunstgeschiedenis heeft gestudeerd. Ik weet van veel culturen een hoop af, zonde om daar niks mee te doen. Het klinkt misschien blasé, maar jongere collega’s kunnen de breedte van mijn winkel niet behappen, die specialiseren zich.”

Interieurstijl: „Dit is mijn werkkamer en tegelijkertijd een onderdeel van de winkel. Sommige dingen zijn te koop, andere niet. Een stijl? Nee, het is een eclectische verzameling spullen. Maar kwaliteit past altijd bij elkaar. Als je rommel bij elkaar zet, zou het hier een kashba worden.”

Bij brand meenemen: „Mijn vrouw staat al buiten? Dan dat Hollandse schip op de salontafel. Dat is in de negentiende eeuw op de Molukken gemaakt van kruidnagels. Als de luchtvochtigheid hoog is, geurt het nog. Een collega heeft het voor me meegenomen uit Indonesië. De hele terugreis heeft het als handbagage aan zijn voeten gestaan. Dat hij zoveel moeite voor me heeft willen doen, ontroert me. Het is ook niet te koop.”

Van Ikea: „Zoals een timmerman niet zonder hamer kan, zo heb ik geld nodig om deze mooie spullen te kunnen inkopen. Ik leef in een luxe paradijs. Maar in mijn privévertrekken hangt alleen moderne fotografie aan de muur. En ik ben een zuinig man, voor mezelf geef ik weinig uit. Onze bedden en matrassen, de Sultana’s, komen van Ikea. Niks mis mee en ze kosten bijna niks.”