Banken verdienen veel te veel aan hypotheek

Maarten Schinkel slaat de spijker op zijn kop als hij stelt dat er iets mis is met de hypotheekrente (24 september). Banken strijken een mooie winstpremie op, ervan uitgaande dat zij zelf het geld voor minder kunnen lenen (1 procent Euribor of 2,5 procent lang lopende contracten). Voor een eenvoudige administratieve functie: de lening die ze u verstrekken en bij een ander afsluiten.

Hoe kan het beter: banken wordt slechts toegestaan om bovenop het bedrag dat zijzelf betalen vaste administratiekosten in rekening te brengen. 1.000-1.500 euro per jaar is al veel. Bij een hypotheek scheelt dat veel. Rekent u even mee? Een hypotheek van 300.000 euro, 10 jaar vast. Niet 6 procent per jaar (=18.000 euro) maar 2.4 procent + 1500 euro administratiekosten (= 8.700 euro).

Mochten commerciële banken dat niet interessant vinden, dan richten we een nieuwe organisatie daarvoor op, vergelijkbaar met een pensioenfonds.

Dr Gerard M.J. Bos

Maastricht