Autoruiten sneuvelen nog steeds

Het is stil rond de snelwegschutter, de vermeende vernieler van autoruiten die deze zomer dagenlang het nieuws beheerste. Niet omdat de politie de zaak heeft opgelost – het onderzoek is nog in volle gang – maar omdat de politie haar mediastrategie heeft gewijzigd. „We hebben ervoor gekozen onze berichtgeving te minderen om de hype niet te voeden”, zegt woordvoerder Frans Zuiderhoek van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Nog altijd ontvangt de politie dagelijks „nul tot drie” meldingen over ruiten die aan diggelen liggen, aldus Zuiderhoek. „Die meldingen nemen we uiterst serieus.” De teller staat op ruim tachtig versplinterde ramen sinds 7 augustus, de dag van de eerste reeks incidenten. In het merendeel van de gevallen gaat het om zij- en achterruiten. „Het is gebleken dat het naar buiten brengen van elk incident niet helpt”, zegt Zuiderhoek. „De ruim vijfhonderd tips hebben nog niet tot een oplossing geleid. Er zijn ook geen kogels gevonden. We willen de onrust niet groter maken dan nodig is. Nu kan de politie in relatieve stilte aan het onderzoek werken.”

In dat onderzoek – met twintig rechercheurs – laat de politie alle opties open. Dus óók dat er geen snelwegschutter is, zoals begin deze maand ook werd gemeld bij een persconferentie van het KLPD. „We richten ons nog steeds op het opsporen van een verdachte”, zegt Zuiderhoek. „Vooral op 7 augustus was er sprake van een afwijkend patroon van ruitschade. Negentien meldingen in vijf uur tijd. Maar we sluiten niets uit – steenslag, falende ruitspanning, maaimachines die steentjes doen opspringen. Of een of meer personen die verantwoordelijk zijn, op welke manier dan ook.”

Eén ding staat vast, zegt Zuiderhoek desgevraagd: „Niet eerder maakte ik zo’n bijzondere zaak mee. En ik werk bij de politie sinds 1974.”