Arrestaties in Helmond rond NVU-betoging

ME in de straten van Helmond. Beeld: YouTube

In Helmond zijn rondom een demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie zaterdag arrestaties verricht. Hoeveel mensen zijn aangehouden en of ze aanhangers van de NVU of tegendemonstranten zijn, kon een politiewoordvoerder nog niet vertellen, meldt persbureau Novum.

Tegendemonstranten hebben geprobeerd bij het afgeschermde gebied waar de NVU-aanhangers waren te komen. De mobiele eenheid moest met onder meer de hulp van honden ingrijpen om dit te voorkomen. “Dat is gelukt”, aldus de woordvoerder.

De NVU-aanhangers waren omstreeks 12.45 uur in Helmond per trein gearriveerd. Rond 14.30 uur waren ze weer vertrokken.

De bijeenkomst van de NVU was gericht tegen criminele allochtonen. Vanwege de betoging had burgemeester van Helmond Fons Jacobs (CDA) een noodverordening afgekondigd voor de directe omgeving van de demonstratieroute. Door de maatregel kon de politie onder meer mensen fouilleren of opdragen weg te gaan.

De verordening was volgens Jacobs nodig omdat er signalen waren dat linkse organisaties de demonstratie wilden verstoren. Bij eerdere demonstraties van de NVU in andere gemeenten liep een confrontatie van rechts en links uit de hand.

    • Lex Boon