Alle wegen leiden naar vader Joe Kennedy

The Kennedys8 afl, 510 min€29, 99

Altijd gedoe met die Kennedy’s. Ruim veertig jaar na de moorden op president John F. en presidentskandidaat Robert F. Kennedy, willen leden van de familie nog steeds hun invloed laten gelden. Dit keer gaat het niet om affaires met beroemde actrices die in de doofpot moeten worden gestopt, maar om een tv-serie. Begin dit jaar probeerde Caroline Kennedy, dochter van JFK, te voorkomen dat de gedramatiseerde miniserie The Kennedys door de Amerikaanse tv-zender History werd uitgezonden.

Het blad The Hollywood Reporter meldde dat dochter Kennedy druk had uitgeoefend op een directeur van History’s moederbedrijf Disney/ABC. Een van de redenen zou zijn dat Caroline, die de publicatie van een aantal oude interviews van haar moeder Jackie voorbereidde, niet wilde dat de publicatie en promotie daarvan in gevaar werd gebracht.

Dat was overigens niet de enige reden. Nog voordat de serie af was, klaagden historici al over de inhoud. Het zou vol zitten met historische onjuistheden en de Kennedy’s zwartmaken, met name omdat JFK wordt afgeschilderd als man die zijn seksuele driften niet onder controle had.

Toen de opnames waren voltooid, besloot History, een paar weken voor de première, The Kennedys niet uit te zenden. Uiteindelijk kocht betaalzender Reelz de rechten en kwam het alsnog op tv.

Inmiddels is de serie, die vier Emmy’s won, op dvd uitgebracht en kan iedereen de dramatische verwikkelingen in het gezin volgen. De eerste episode begint met vader Joseph (Joe) Kennedy (Gabriel Hogan), in de jaren veertig ambassadeur in Londen, en eindigt met de moord op Robert Kennedy (Barry Pepper) tijdens een bijeenkomst in Los Angeles.

Tussendoor volgen we alle hoogte- en dieptepunten uit het leven van de familie: de ontmoeting tussen JFK (Greg Kinnear) en Jackie Bouvier (Katie Holmes), de inauguratie van JFK, de rassenrellen, de Cuba-crisis. Het wordt allemaal in een vloeiende lijn gebracht met uitstekend camerawerk en acteerspel.

Rode draad is de grote stuwende én vernietigende kracht van vader Joe. Gedreven door frustratie – na een conflict met president Roosevelt verliet hij vroegtijdig de politiek – heeft hij nog maar één missie voor ogen: een van zijn zoons moet de president van de VS worden. Als oudste zoon Joe omkomt, dwingt hij John om deze taak te volbrengen. Een keuze lijkt de jonge JFK nauwelijks te hebben en dat geldt ook voor Robert, die het ministerschap niet mag afslaan. De machtshonger van pa Kennedy heeft, zoals iedereen weet, voor beiden slecht uitgepakt.

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak