Algen zorgen voor glow-in-the-dark golven

Op de stranden van San Diego komen deze dagen ‘s avonds tientallen mensen bij elkaar om naar de golven te kijken. Wat valt er te zien?

In het zeewater rond de kust van San Diego zorgt de massale aanwezigheid van de lingulodinium polyedrum, een soort alg (wiki), zorgt bij ieder golfslag voor een mysterieus glow-in-the dark effect. En doordat er deze dagen een nieuwe maan is, wordt het effect extra duidelijk.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Op het blog Deep-Sea News legt oceanograaf Peter Franks uit hoe het komt:

“Als de cellen elkaar verdringen geeft elk organisme een flits van blauw licht. Die wordt gecreeerd door een chemische reactie in de cel. Als miljarden en miljarden cellen elkaar verdringen - bijvoorbeeld door een brekende golf - krijg je een spectaculaire lichtflits.”

Update:
Soortgelijke luminescente effecten komen ook wel eens aan de Nederlandse kust voor. Vooral op de waddeneilanden tref je in de zomer nog wel eens zeevonk (wiki) aan.