Achter de geraniums

Net als chefkoks zijn parfumeurs vaak mannen. Maar wie durft het aan om de geranium – de minst sexy plant op aarde – te rehabiliteren? Een vrouw. Patricia Nicolaï. Haar nieuwste geur heet L’eau cHic en heeft als hoofdbestanddeel geraniumolie (het destillaat uit de bloemetjes, de blaadjes en de stengeltjes).

Nicolaï was in 1988 de eerste vrouw die in Frankrijk de titel ‘beste creatieve parfumeur’ kreeg. Ze leerde het vak van haar oom, meesterparfumeur Jean-Paul Guerlain, en heeft eigen winkels in Parijs en Londen.

Als kind was Nicolaï dol op de geraniumzeep in de badkamer van haar ouders. Het was haar droom een parfum met geranium te maken. Op haar website zegt ze dat ze daarvoor wel de „scherpe, kruidige geur” moest „temmen”. „De uitdaging was: hem verzachten zonder hem te verzwakken, hem aankleden zonder hem te verpletteren.”

L’eau cHic is een heldere, kruidige geur met sandelhout en kamille die oppeppend werkt door de mint, peper en lavendel. Wie hem heeft geroken, weet dat achter de geraniums zitten geen straf hoeft te zijn.

Patricia Nicolaï, L’eau cHic, 100 ml eau-de-toilette, 67 euro In Nederland verkrijgbaar via perfumelounge.nl, pnicolai.com

    • Monique Snoeijen