ABN Amro stapt in obligaties zonder onderpand

ABN Amro Bank is van plan om leningen zonder onderpand te verkopen. Dat maakte een bij de transactie betrokken bank bekend. Eerder deze week begaf Deutsche Bank zich al in de markt voor deze schuldpapieren.

ABN Amro wil een in euro’s genoteerde lening uitgeven met een looptijd van twee jaar en een variabel rentetarief. De bank zal een rente betalen van 1,3 procent boven het driemaandelijkse Euribor-tarief.

Deutsche Bank brak donderdag de markt voor leningen zonder onderpand, of ‘senior unsecured bonds’, open door voor 1,5 miljard euro aan tweejarige obligaties te verkopen tegen een variabele rente van 0,98 procent.

Europese banken zijn lang afhankelijk geweest van deze markt om zich voor de lange termijn te financieren. Maar in de afgelopen drie maanden waren veel banken niet in staat om op deze manier aan geld te komen.

Analisten betwijfelen of de emissies van Deutsche Bank en ABN Amro navolging zullen krijgen omdat het voor sommige banken te duur zal zijn. „We geloven niet dat dit op grote schaal het startsein geeft voor een heropening van de Europese obligatiemarkt zonder onderpand”, stelt analist Michael Symonds, kredietanalist bij Daiwa Capital Markets.

In de afgelopen weken hebben sommige banken obligaties met onderpand uitgegeven, nadat ook deze markt maandenlang stil lag. Na een succesvolle emissie van ING Bank volgden zes andere banken.

Leningen met onderpand worden beschouwd als een van de veiligste type obligaties. Bij een faillissement kunnen beleggers namelijk een claim leggen op zowel de uitgevende bank als het onderpand, bijvoorbeeld een bundel hypotheken. (Novum)