1 oktober kende nog nooit zulke hoge temperaturen

De zogenoemde 'indian summer' lijkt de komende dagen, in iets mindere mate, nog aan te houden. Foto Reuters

Nog nooit was het op de eerste dag van oktober zo warm als vandaag. En dus gaat deze zomerse zaterdag de recordboeken in. Het oude record stamt uit 1908 toen het 24,1 graden werd. Tot nog toe is het met 25,2 graden in De Bilt de warmste eerste oktoberdag ooit.

Volgens Weeronline is daarbij sprake van een officiële zomerse dag. “Dat is uitzonderlijk. Sinds het begin van de metingen in 1901 is dat in oktober nog maar zes keer eerder gebeurd, de laatste keer in 1983″, zegt een woordvoerder.

Het warmst is het vooralsnog in Eindhoven. Daar werd 25,7 graden gemeten. Ook aan het strand is het echter goed toeven. In Hoek van Holland werd het 25,6 graden. Aan de kust is het zaterdagmiddag veelal tussen de 21 en 23 graden.

Het record van de warmste oktoberdag ooit sneuvelt vandaag vermoedelijk niet. Op 10 oktober 1921 werd het 26,7 graden. “Dat is te hoog gegrepen deze keer”, aldus Weeronline.