Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Veel twijfels over integriteit ministers Curaçao’

De handelskade in Willemstad, Curaçao. De commissie Rosenmöller doet onderzoek naar het bestuur op het eiland. Foto NRC / Vincent Mentzel

De integriteit van de ministers van Curaçao moet worden onderzocht omdat er teveel twijfels zijn over die integriteit. Dat schrijft de commissie Rosenmöller die onderzoek doet naar het bestuur op Curaçao.

Voormalig GroenLinks-leider Rosenmöller doet het onderzoek samen met Cees Maas, voormalig lid van de raad van bestuur van ING. De ministerraad besloot het onderzoek in juni in te stellen, omdat het kabinet op Curaçao en de centrale bank ruziënd over straat gaan. Emsley Tromp, de president-directeur van de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten, en het kabinet onder leiding van minister-president Gerrit Schotte beschuldigen elkaar over en weer van corruptiepraktijken.

De commissie schrijft dat het ”heel onwaarschijnlijk is dat alle ministers van de huidige regering zouden zijn benoemd als er voor de benoeming volledige screening naar hun integriteit zou hebben plaatsgevonden”.

Volgens de commissie was er te weinig tijd voor de screening omdat de verkiezingen op 27 augustus 2010 waren en ervoor werd gekozen het nieuwe land Curaçao op 10 oktober dat jaar van start te laten gaan met een beëdigde ministersploeg. Een commissie van wijzen moet nu de integriteit van de ministers gaan onderzoeken. Als Curaçao zo’n commissie niet op eigen initiatief instelt, moet die desnoods vanuit het Koninkrijk worden afgedwongen, aldus de commissie-Rosenmöller.