‘Overgelopen militairen doden Syrische regeringstroepen’

Bij gevechten in Syrië tussen ordediensten en gedeserteerde regeringstroepen zijn vandaag zeven doden gevallen. In Rastan kwamen militairen en politieagenten om het leven toen ze botsten met regimestrijders die zich tegen president Assad hebben gekeerd.

Het Syrische staatspersbureau Sana meldde de gevechten vanochtend. Het nieuws komt te midden van berichten dat regeringstroepen massaal zijn overgelopen naar de oppositie in Rastan. De berichten zijn onmogelijk te verifiëren, omdat er nauwelijks onafhankelijke waarnemers zijn in Syrië.

Loyaliteit aan Assad vertoont scheurtjes

Ondanks dat ook 32 gewonden aan de kant van de Syrische troepen werden gemeld, spreekt een legerwoordvoerder van een “succesvolle” operatie. De gevechten in het centraal gelegen Rastan duurden twee dagen.

Sinds de protesten in maart begonnen, zijn de Syrische militairen grotendeels loyaal gebleven aan president Assad. Maar de overlopers zouden nu hun eigen eenheden hebben gevormd rond de stad, 180 kilometer ten noorden van Damascus. In het gebied zouden veel sunnitische moslims worden gerekruteerd voor het leger.

Protesten die volgens YouTube vandaag plaatsvonden in Damascus:

‘Gevechten in Rastan heftigste sinds de opstand’

Het Syrische leger wordt gedomineerd door officieren van de alawieten, een sekte die een minderheid vormt in Syrië. De familie Assad is ook alawitisch, maar de meeste militairen zijn sunnitisch. Inwoners van Rastan zeiden dat zeker duizend militairen zijn gedeserteerd en andere groepen zouden de wapens hebben opgenomen tegen regeringstroepen.

Tot nu toe waren de protesten tegen het regime van president Assad grotendeels vreedzaam, ondanks het grove geweld van de regering. Maar de gevechten in Rastan zijn een van de hevigste tot nu toe, aldus de rebellen. Honderden overgelopen soldaten zouden zich er tegen de regeringstroepen hebben gekeerd.

Vandaag keerden volgens activisten tienduizenden van hen terug op de straten in onder meer Homs, Hama en Damscus. Bij veel protesten worden steunbetuigingen geuit voor de anti-regimebeweging in Rastan. Hierbij zouden regeringstroepen het vuur hebben geopend op de demonstranten.