Opnieuw homostel weggepest, nu door autochtonen in Achterhoek

Archieffoto van de Gay Pride uit 2008. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

Opnieuw is een homostel weggepest door treiterende kinderen. Na een stel in Utrecht en een stel in Den Haag verhuist nu een stel uit het Achterhoekse Ulft. Lokale autochtone jeugd schold de mannen uit, urineerde in hun tuin en dreigde hun winkel in brand te steken. Dat zeggen ze in De Gelderlander.

De gemeente zou het stel, Richard en Tom, aanvankelijk hebben geadviseerd naar een antidiscriminatiebureau te gaan of te verhuizen. Toen er eindelijk contact was met een ambtenaar was de beslissing om te vertrekken al gemaakt.

De gemeente zegt in de krant pas drie weken van de problemen te weten en toen wilde het stel al vertrekken. “Dan kunnen wij op zo’n moment niks meer doen.” De politie kende de problemen ook niet. “Ook de vorige wijkagent kent deze zaak niet.”

Richard zegt meerdere keren melding te hebben gemaakt:

“Dat ze het dan niet meer terug kunnen vinden in de computer is ronduit belachelijk. Dat zegt wellicht meer over de administratie van de politie.”

De Gay Krant opende nadat bekend werd dat ook in Den Haag een homostel was weggepest een meldpunt voor dergelijke gevallen. Bij het blad zijn inmiddels al meer dan zestig meldingen binnengekomen.

Meer aangiftes, maar niet per se meer geweld tegen homo’s

Het geweld tegen homo’s lijkt de laatste maanden, vanwege de grote publiciteit rond de weggepeste homostellen in Utrecht en Den Haag, sterk te zijn toegenomen. Het aantal aangiftes is gestegen, maar in nrc.next legt redacteur Stijn Bronzwaer vanochtend uit dat dit niet wil zeggen dat er ook daadwerkelijk meer geweld tegen homo’s is:

“Wie de incidenten van de laatste maanden bij elkaar optelt, zou denken van wel. De Amsterdamse politie meldt in juni dat er in 2010 487 homogerelateerde incidenten zijn gemeld: 30 procent meer dan een jaar eerder. [...] Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat er ook meer geweld is tegen homoseksuelen. De Amsterdamse politie verklaart de toename vooral door een toegenomen aangiftebereidheid. Homo’s doen hun mond sneller open, gesteund door meer aandacht van de overheid.”