Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ombudsman wil meer openheid regering en afschaffing WOB

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Foto NRC / Roel Rozenburg
De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Foto NRC / Roel Rozenburg De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Nederlandse overheid geeft te weinig informatie vrij aan burgers. Dat zegt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vandaag in het Nederlands Dagblad. Hij pleit voor een afschaffing van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Ook moeten notulen van de ministerraad meteen openbaar worden gemaakt.

Brenninkmeijer:

“Voor doorsnee besluitvorming, bijvoorbeeld over een wetsvoorstel dat naar de Kamer gaat, of een investering door de overheid, zou ik ervoor zijn dat de notulen openbaar worden.”

Dat daar twintig jaar geheimhouding voor staat vindt hij overdreven. De overheid is als een ‘oesterschelp’, die de neiging heeft zich steeds te sluiten, vindt hij. “Er mag niets naar buiten komen.”

Brenninkmeijer stoort zich ook aan de manier hoe de WOB wordt toegepast.

“Als het erop aankomt, leidt de overheid burgers en journalisten een juridische jungle in”, zegt hij.

Het duurt te lang en dan heeft het volgens Brenninkmeijer geen zin meer. Er moet volgens hem een andere manier komen om snel overheidsinformatie te delen.

Dat de burger niet alles hoeft te weten, vindt hij onzin.

“Het is voor het vertrouwen in de democratische rechtsstaat essentieel dat de overheid actief informatie verstrekt. Burgers weten vaak niet waar ze aan toe zijn.” - Brenninkmeijer

GroenLinks: WOB moet op de schop

Ook GroenLinks wil dat de overheid meer openheid geeft. De WOB moet op de schop, vindt Kamerlid Mariko Peters.

“Minister Donner roeit tegen de tijdsgeest in en vindt burger en pers maar lastige pottenkijkers. Maar juist in het digitale tijdperk gooit een bestuur dat zijn burgers vertrouwt de luiken open, niet dicht.” - Peters

Peters komt met een initiatiefwetsvoorstel voor meer vrijheid van informatie. Daarin staat onder meer dat overheidsinformatie een recht is en geen gunst. Ook moet er naar Brits voorbeeld een informatiecommissaris worden aangesteld.