Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Noord-Holland, Utrecht en Flevoland gaan fuseren’

De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland gaan “op korte termijn” fuseren. Dat staat volgens RTL Nieuws en de Volkskrant in een voorstel dat vandaag in de ministerraad wordt besproken.

Het bericht is opmerkelijk omdat eind augustus nog naar buiten kwam dat dat er alleen gesproken werd over “verregaande samenwerking” tussen de drie provincies. Zo stuurde verantwoordelijk minister Donner (Binnenlandse Zaken) in juni een “grove schets” over de bestuurlijke hervorming van de Randstad, nadat hij eerder een “visie” had beloofd.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok vroeg vorige week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen opnieuw om een visie van verantwoordelijk minister Donner op een fusie van de provincies. Volgens de Volkskrant heeft premier Rutte persoonlijk ingegrepen en onlangs in zijn ambtswoning verschillende keren overleg gevoerd met vicepremier Maxime Verhagen (CDA), minister Melanie Schultz (VVD), de commissarissen van de koningin van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland, en de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Coalitiepartijen VVD en CDA zouden het nog niet helemaal eens zijn over de fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws dat de VVD haast wil maken met het creëren van een “superprovincie”, maar het CDA zou nog vragen hebben bij de grootschaligheid van de nieuwe Randstadprovincie.

De plannen voor een fusie van de drie provincies passen goed binnen de visie van het kabinet, dat van het terugdringen van het aantal bestuurslagen en politici een prioriteit heeft gemaakt. Het kabinet heeft herhaaldelijk gezegd de overheid slagvaardiger te willen maken en bijvoorbeeld de aanleg van wegen te willen vereenvoudigen.