Leers stelt onafhankelijk onderzoek in naar COA

Minister Leers voor Immigratie en Asiel (CDA) stelt zelf een onafhankelijk onderzoek in naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De Tweede Kamer had hierom gevraagd.

Het onderzoek in opdracht van de raad van toezicht, dat zou worden gedaan door Raad van State-lid Rein Jan Hoekstra, was volgens de Kamer ontoereikend. Ook de rol van de raad moet namelijk worden onderzocht, stelde de Kamer eerder deze week.Hoekstra zou de bedrijfscultuur bij het COA onder de loep nemen. Dat wordt nu meegenomen in het grotere onderzoek, waarover Leers volgende week meer details bekendmaakt.

Het COA kwam ruim een week geleden in opspraak toen de NOS berichtte over de “verziekte” bedrijfscultuur van het orgaan. Medewerkers zeiden dat er door de bestuursstijl van Nurten Albayrak gemeenschapsgeld werd verspild. Symptomatisch voor de verziekte bedrijfscultuur zou het grote verloop onder de directieleden zijn. Ook ontstond veel ophef over het hoge salaris van Albayrak: 273.000 euro per jaar. Begin deze week werd de bestuurder op non-actief gesteld.