Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Kritiek Mensenrechten VN op celstraffen medici in Bahrein

Een meisje fotografeert een spandoek in Miqsha, nabij de hoofdstad Manama, dat artsen afbeeldt tijdens de piek van de protesten in Bahrein. Foto AP / Hasan Jamali

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft vraagtekens gezet bij de celstraffen die door een Bahreinse rechtbank zijn uitgedeeld aan een aantal artsen en verplegers. Zij behandelden mensen die gewond waren geraakt bij de opstand in het land eerder dit jaar. De Commissaris, de hoogste post binnen de VN inzake de bevordering van de mensenrechten, betwijfelt of de juiste gerechtelijke procedures zijn gevolgd bij de veroordeling die gisteren plaatsvond.

Naar verluidt gaf de door het leger gerunde Nationale Veiligheids Rechtbank in Bahrein de aangeklaagden en hun advocaten te weinig tijd om de verdediging voor te bereiden. Bovendien deed het instituut, gerund door het leger, geen onderzoek naar beschuldigingen van marteling van demonstranten. Ook werden sommige rechtszaken in tien minuten beslist, aldus de Hoge Commissaris.

VN: we maken ons ernstig zorgen

Het hof veroordeelde één betoger tot de doodstraf. Twintig artsen en verpleegkundigen kregen celstraffen van vijf tot vijftien jaar. Zeker 33 demonstranten, onder wie vakbondsleiders en professionele sporters, kregen gevangenisstraffen van drie jaar of meer.

“Als zulke strenge straffen worden uitgedeeld aan burgers in een militaire rechtbank, die ernstige onregelmatigheden in de procedures beging, dan maken wij ons ernstig zorgen. We begrijpen uit betrouwbare bronnen dat de aangeklaagden beperkt toegang tot hun advocaat hadden. En in de meeste gevallen hadden de advocaten te weinig tijd om de verdediging van hun cliënten goed voor te bereiden.” – Hoge Commissaris voor Mensenrechten.

Noodtoestand tegen protesten

De Commissaris heeft de regering in Bahrein opgeroepen er zorg voor te dragen da gedetineerden zijn aangeklaagd voor een “herkenbare overtreding van de wet”. Sommige veroordeelden zouden veroordeeld zijn voor niets meer dan het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting.

Sinds maart zijn honderden betogers in Bahrein achter de tralies gezet. De regering riep de noodtoestand uit om de protesten in het land de kop in te drukken.