Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Fusie tussen Utrecht, Flevoland, N-Holland

Den Haag. Utrecht, Noord-Holland en Flevoland gaan fuseren tot één Randstadprovincie. Deze fusie staat vanmiddag op de agenda van de ministerraad. Zo’n gezamenlijke provincie moet de bestuurslast verminderen en de communicatie voor bedrijven met de provincie gemakkelijker maken. De voorgenomen fusie is opvallend; afgelopen maand was alleen sprake van een ‘vergaande samenwerking’ tussen de betrokken provincies. Zuid-Holland blijft zelfstandig. Daar zou het bestuurlijke probleem minder opspelen, omdat de grote steden Den Haag en Rotterdam nu al deel uitmaken van dezelfde provincie, wat bij Utrecht en Amsterdam niet het geval is. (NRC)

Rechter wijst verjaring misbruik R.-K. Kerk af

Rotterdam. De rechtbank Utrecht heeft een beroep op verjaring door de Rooms-Katholieke Kerk afgewezen in een zaak rond seksueel misbruik. Volgens de rechtbank heeft de Kerk „een bijzondere positie” in de samenleving. „Dit is een lichtpuntje voor misbruikslachtoffers die de Kerk civielrechtelijk aansprakelijk willen stellen”, zei de advocaat van het slachtoffer dat naar de rechtbank stapte. Tot nu werd aangenomen dat civiele claims weinig kans maken omdat misbruik van vaak tientallen jaren geleden verjaard is. De rechtbank moest woensdag oordelen over het toelaten van een getuigenverhoor in een zaak rond het misbruik van een minderjarige jongen door een pastoor in de jaren 70. Het aartsbisdom wilde het getuigenverhoor tegenhouden omdat het mogelijke misbruik toch al verjaard zou zijn. De rechtbank verwierp dat verweer en verwijst naar de Hoge Raad die in 2000 bepaalde dat in uitzonderlijke gevallen kan worden afgeweken van de verjaringstermijn. (NRC)

Excuses Schippers om achterhouden rapport

Den Haag. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft gisteren haar excuses aangeboden aan de Tweede Kamer. Haar ambtenaren hielden een rapport over de aanpak van wanbetalers in de zorg achter, waardoor zij de Kamer onvolledig informeerde. „Het spijt me dat dit zo is gebeurd. Ik baal er stevig van. Ik tref maatregelen om herhaling te voorkomen”, aldus Schippers. De oppositie greep het rapport aan om de verhoging van het eigen risico voor 2012 (met 50 euro tot 220 euro) uit te stellen, maar een Kamermeerderheid stemde voor. (NRC)

16-jarige vast voor fatale schietpartij

Amsterdam. Een 16-jarige jongen is woensdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een schietpartij die in juni in Amsterdam plaatsvond. Dat heeft de politie gisteren laten weten. Bij het incident kwam een 21-jarige man om het leven. De schietpartij vond plaats op een plein in Amsterdam Zuidoost, waar het slachtoffer met iemand stond te praten. Het motief voor de moord is onduidelijk. De jongen was eerder opgepakt, maar is opnieuw aangehouden nadat nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen. (Novum)

‘Uitzonderlijk warm’ voor de tijd van het jaar

De Bilt. Donderdag gaat de boeken in als een zomerse dag. In De Bilt steeg het kwik even na 15.00 uur tot 25,1 graden, een officiële zomerse dag. Dat meldde Weeronline gistermiddag. Op verschillende plaatsen werden de afgelopen dagen al temperaturen van boven de 25 graden gemeten, maar niet in De Bilt. Dat is wel nodig om te kunnen spreken van een zomerse dag. De meteorologen van Weeronline spreken van „uitzonderlijke warmte” voor de tijd van het jaar. In het zuiden van Zeeland werd het met 26,8 graden het warmst. (Novum)