‘Geestelijk leider Al-Qaeda in Jemen gedood’

Al-Awlaki in november vorig jaar in een videoboodschap op jihadistische sites. Foto AP

In Jemen is Anwar al-Awlaki, de geestelijk leider van Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, gedood. Dat heeft het Jemenitische ministerie van Defensie vanochtend bekend gemaakt. Awlaki geldt als een van de belangrijkste leiders van Al-Qaeda.

De dood van Awlaki is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

De 40-jarige Awlaki, die een Amerikaans staatsburger was, staat bekend als de ‘huisideoloog’ van Al-Qaeda in Jemen. Hoewel zijn verblijfplaats onbekend is, werd al lange tijd vermoed dat hij zich ergens in het zuiden van Jemen schuilhield. Een deel van zuid-Jemen staat onder controle Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland.

Awlaki is een cruciale figuur binnen Al-Qaeda in Jemen, schreef NRC Handelsblad eerder:

“De organisatie heeft Osama bin Laden niet nodig. Awlaki, in de Verenigde Staten geboren en getogen, verschaft de theoretische onderbouwing van de terreur tegen buitenlandse en binnenlandse doelen. In zijn Engelstalige internetglossy Inspire maakte hij eind vorig jaar korte metten met een groep islamitische denkers die afstand namen van alle islamitisch geweld. Als een islamitische leider zich onislamitisch gedraagt, is het verplicht tegen hem in opstand te komen, aldus Awlaki. Wat betreft de Amerikanen, Britten en Israëliërs: hun regimes terroriseren miljoenen moslims. „Wij zeggen: wij terroriseren al wie ons terroriseert en we zullen doen wat we kunnen om hen van hun veiligheid te beroven zolang zij datzelfde met ons doen.”

Volgens Awlaki zijn de huidige opstanden in de Arabische wereld, hoewel vaak anders wordt beweerd, goed voor Al-Qaeda:

“In een nummer van Inspire legde hij een aantal maanden geleden uit waarom het huidige democratische protest in de Arabische wereld goed is voor Al-Qaeda. De opvolgers van autoritaire regimes die zijn gevallen of misschien nog vallen, hebben minder macht en hun veiligheidsdiensten moeten zich rustig houden. Die kunnen moeilijk de nieuwe vrijheden van de burgers, inclusief moslimextremisten, weer inperken.”

    • Pim van den Dool