Autoriteiten Servië verbieden Gay Pride en tegendemonstratie

Een anti-homodemonstrant houdt een orthodox christelijke afbeelding voor aan de oproerpolitie, vorig jaar tijdens de Gay Pride in Belgrado. Foto AFP / Alexa Stankovic

Zowel een Gay Pride als een demonstratie van rechtsextremisten tegen die homoparade in Belgrado zijn verboden. Eerder vandaag legde het organisatiecomité een oproep van de autoriteiten de mars komende zondag af te gelasten naast zich neer. Hierop besloten de Servische autoriteiten zelf tot actie over te gaan.

De minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic en de burgemeester Dragan Djilas hebben gewaarschuwd dat de confrontatie van beide betogingen in geweld kan ontaarden. Vorig jaar liep de Gay Pride in Belgrado uit op onlusten waarbij meer dan honderd mensen gewond raakten.

Het Westen dringt er bij Servië op aan dat het behoudende land de rechten van homseksuelen en andere minderheden moet beschermen. Dit geldt als voorwaarde voor toetreding tot de Europese Unie.

Op 10-10-’10 raakten ME en anti-homodemonstranten slaags tijdens de Gay Pride:

    • Jules Seegers