Zware straffen voor oppositie Bahrein

Een speciale veiligheidsrechtbank in Bahrein heeft vandaag een oppositiedemonstrant ter dood veroordeeld wegens doodslag op een politieman. Een groep artsen en verplegers die gewonde shi’itische demonstranten hadden behandeld tijdens de opstand in het begin van het jaar, kreeg volgens hun advocaat lange gevangenisstraffen.

Gisteren bevestigde een militaire rechtbank in Bahrein de al eerder uitgesproken levenslange gevangenisstraffen tegen acht shi’itische oppositieleiders wegens het organiseren van demonstraties voor democratisering van het koninkrijk. Zij werden onder andere schuldig bevonden aan het vormen van „een terroristische groep om de grondwet en het monarchale systeem te wijzigen”. Dertien anderen kregen kortere gevangenisstraffen. Het hoger beroep duurde volgens Amnesty International vijf minuten.

De shi’itische meerderheid in de kleine Arabische Golfstaat Bahrein protesteert al jaren tegen achterstelling door de sunnitische elite. Aangemoedigd door de opstanden in Tunesië en Egypte demonstreerden shi’ieten begin dit jaar massaal voor democratische hervormingen die moesten leiden tot verbetering van hun politieke en sociaal-economische positie. Na verloop van tijd radicaliseerde een klein deel van de shi’itische oppositie, die afschaffing van de monarchie eiste. Dat leidde tot een verzoek om hulp van Bahrein aan de andere Arabische Golfstaten. Na de komst van Saoedische troepen werden de massale demonstraties in maart neergeslagen.

De vonnissen van gisteren en vandaag wijzen erop dat de sunnitische autoriteiten niet van plan zijn degenen die zij beschouwen als aanstichters van het protest vrijuit te laten gaan of minder hard te straffen. Wel hebben, als gebaar van goede wil, shi’itische ambtenaren hun baan teruggekregen. Zij waren ontslagen op beschuldiging van steun aan de protestbeweging. Overigens kunnen alle veroordeelden opnieuw in beroep gaan. Uiteindelijk kan koning Hamad hun nog gratie geven.

Sinds maart zijn honderden activisten in Bahrein gevangen gezet. De staat van beleg, die toen werd afgekondigd, is inmiddels opgeheven, maar de buitenlandse troepen zijn er nog steeds. Bahrein zegt dat het eveneens shi’itische Iran mede betrokken is bij de protesten, en dat de buitenlandse troepen blijven tot de „Iraanse dreiging is opgeheven”. (Reuters)