Zoek de iPod-shuffle

Elk jaar viert Leiden op 3 oktober Leidens Ontzet. Fotograaf Erwin Olaf laat in deze foto, van twee bij bijna drie meter, zijn interpretatie zien van de belegering door het Spaanse leger in 1574.

Als inspiratie voor de foto diende een schilderij van Jan Hendrik van de Laar uit 1861, De Gebedsdienst na Ontzet Leyden. De foto van Olaf is gruwelijker en duisterder dan het schilderij van Van de Laar. Zo laat hij met de beelden van pestdokters zien dat deze ziekte meer doden eiste dan de honger, schrijft NRC Handelsblad-redacteur Tracy Metz. Daarnaast voegde hij ook wat hedendaagse elementen toe. Als je goed kijkt is er een iPod-shuffle, een vrouw met een moderne handtas en iemand op teenslippers te ontdekken. Olaf maakte de foto in opdracht van de Universiteit Leiden en Museum De Lakenhal voor de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011.

Omdat de fotograaf bang was dat de compositie en het acteren ondergeschikt zouden worden aan de techniek, maakte hij de foto in drie delen. Later zijn deze aan elkaar gefotoshopt. De figuranten werden in de stad gevonden of via een oproep in de lokale krant. Enkelen zijn professioneel model.