WWWijn

Uit cijfers van het Productschap Wijn blijkt dat de wijndrinker ook in 2010 steeds meer wijn kocht buiten de traditionele kanalen om. Lees in dit geval: via het internet. ‘Consumenten die wijn voornamelijk via internet kopen zijn zeer tevreden over dit aankoopkanaal. Ten opzichte van de andere aankoopkanalen biedt internet significant meer gemak; de bestelling wordt thuis bezorgd, men kan rustig zoeken en men kan uitgebreide informatie vinden over de wijnen’, lees ik in de verslaggeving.

Dat biedt dan ook volop kansen voor wie altijd al heeft gedroomd over ‘een eigen wijnwinkeltje’. Vroeger diende daarvoor tenminste een langlopend huurcontract te worden afgesloten, een aannemer in stelling te worden gebracht om het onderstukje te verbouwen en het gas –en licht moest worden betaald.

Thans is er hoogstens nog een internet-neef nodig die dan even een ‘site-je bakt’. Deze wordt dan webwinkel genoemd en de wwwijn-winkelier kan 24 uur per dag zaken doen. De winkelsluitingswet is op het web immers niet van kracht. Aldus geschiedde, en zo zijn er de afgelopen paar jaar alleen al in Nederland honderden wijnadresjes geopend. Veelal gaat het hier overigens om liefhebbers die ‘het verkopen er een beetje bij doen’ om hun eigen wijn drinkhobby te bekostigen.

In 2008 waren er in Nederland rond de vierhonderd internet-wijnaanbieders bekend, maar die scoorden toen nauwelijks volume. Daar kwam verandering in toen ’s lands grootste kruidenier zich schaarde bij het legertje van ‘on winers’. Albert Heijn Wijndomein werd in het leven te roepen, te bereiken via AH.nl waar het door het wekelijkse aantal van een half miljoen bezoekers toch al gezellig druk was.

Destijds verklaarde een woordvoerder dat snuffelen en shoppen in deze virtuele kelder vooral bestemd was voor ‘experimenteerders en kenners’. Albert Heijn staat zich er namelijk op voor dat er in hun Wijndomein flessen te vinden zijn die niet in hun schappen staan. En het ontdekken van nieuwe wijnen blijkt nog steeds de motivatie te zijn om via internet te kopen.

Ook het wijnportal ByTheGrape speelt in op deze behoefte. Maar deze bewandelt inmiddels juist weer de omgekeerde weg. Op 1 november wordt de eerste winkel in Velp geopend, die tevens dienst doet als ‘afhaalpunt’ voor online bestellingen. En bij deze ene vestiging zal het volgens de initiatiefnemers niet blijven. ‘De winkel op de Hoofdstraat 21 kan gezien worden als een eerste stap in wereld van de ‘stenen winkels’, want er zijn plannen aantal winkels de komende jaren in Nederland verder uit te breiden’ meldt het persbericht. Het is wachten op de reactie van Albert Heijn. Zullen zij nu juist al hun winkels gaan sluiten?