Witte Huis veroordeelt aanval op ambassadeur in Syrië

Caption: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ADDOUNIA TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A grab taken from the Syrian "Addounia" pro-government television channel shows pro-regime Syrians attacking a US embassy vehicle in Damascus on September 29, 2011 as it was leaving an office where US ambassador, Robert Ford, was meeting opposition figure Hassan Abdelazim. Ford was holed up inside the office for two hours as a mob of nearly 100 Syrians tried to storm it before security forces arrived and he could return safely to the US embassy, said Abdelazim. AFP PHOTO/ADDOUNIA TV IPTC Date: 17:10 29/09/11
Caption: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ADDOUNIA TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A grab taken from the Syrian "Addounia" pro-government television channel shows pro-regime Syrians attacking a US embassy vehicle in Damascus on September 29, 2011 as it was leaving an office where US ambassador, Robert Ford, was meeting opposition figure Hassan Abdelazim. Ford was holed up inside the office for two hours as a mob of nearly 100 Syrians tried to storm it before security forces arrived and he could return safely to the US embassy, said Abdelazim. AFP PHOTO/ADDOUNIA TV IPTC Date: 17:10 29/09/11 Het voertuig van de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford wordt belaagd in Damascus. Foto AFP / Addounia TV

Het Witte Huis veroordeelt de aanval van aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad op de Amerikaanse ambassadeur in Damascus.

Ambassadeur Robert Ford werd door loyalisten van Assad bekogeld met eieren, stenen en tomaten toen hij vanmiddag een een bezoek bracht aan een prominent lid van een Syrische oppositiepartij. Ford bleef ongedeerd, maar zat drie uur vast in een gebouw voordat hij ontzet werd door Syrische veiligheidstroepen.

Dit zouden beelden zijn van de menigte die het konvooi van Ford bekogelde:

De regering van Obama spreekt van een poging om een diplomaat te intimideren die de “wreedheid” van de Syrische regering met eigen ogen heeft gezien. Dat zei Witte Huis-woordvoerder Jay Carney vanavond tijdens een persconferentie in Washington, meldt persbureau Reuters.

In juli werd Ford al hevig bekritiseerd door Damascus nadat hij samen met de Franse ambassadeur in de zwaar belegerde stad Hama zijn steun uitsprak aan de demonstrerende burgers. Hiermee wilden zij de druk opvoeren op Assad om de gewelddadigheden tegen de bevolking.