Wie wapen wil moet aantonen stabiel te zijn

Aanvragers van een wapenvergunning moeten zelf beter aantonen dat zij geschikt zijn om een wapen te bezitten. Zij zouden bijvoorbeeld een medische verklaring of psychologische test over moeten leggen. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die vanmorgen een onderzoek presenteerde naar legaal wapenbezit onder sportschutters.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) had om het onderzoek gevraagd naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Van der V. leed aan schizofrenie en kampte met suïcidale neigingen. In 2006 werd hij gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Deze informatie is niet gebruikt bij de beoordeling van de wapenvergunningsaanvraag in 2008. De politie had kunnen weten dat Van der V. psychische problemen had, omdat agenten hadden geassisteerd bij zijn gedwongen opname. In 2008 had een agent een pdf-bestand met informatie over Van der V. kwijtgemaakt.

Uit het rapport van de raad blijkt dat Van der V. voor een semi-automatisch wapen, een van de drie wapens die hij bij de schietpartij gebruikte, geen vergunning had mogen krijgen. Het politiekorps Hollands Midden gaf afgelopen zomer al toe dat bij de verstrekking van de wapenvergunningen fouten zijn gemaakt.

Met de toetsing van aanvragen voor wapenvergunningen is volgens de onderzoeksraad een hoop mis. Die worden „vaak te vanzelfsprekend” verstrekt. De toetsing is verworden tot een „sleetse en administratieve” handeling, zegt Tjibbe Joustra, voorzitter van de raad. „Van een echt inhoudelijke toetsing is vaak geen sprake.”

De afdeling bijzondere wetten, die aanvragen voor wapenvergunningen beoordeelt, is volgens Joustra bij veel politiekorpsen een „ondergeschoven kindje”. De korpsleiding heeft er weinig interesse voor en de „bemensing is hier en daar te krap”. De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie let er „onvoldoende” op of schietverenigingen de regels naleven. Volgens de raad heeft de politie geen inzicht in het aantal incidenten met legale wapens. De raad constateert, vooral op basis van mediaberichten, dat er in het afgelopen decennium zo’n twintig incidenten met dodelijke afloop met legale wapens hebben plaatsgevonden.

Minister Opstelten zei eerder deze maand al dat hij de wet voor wapenvergunningen wil aanpassen. Semi-automatische wapens zouden bijvoorbeeld niet meer verkrijgbaar moeten zijn. Op welke punten Opstelten de wapenwet wil aanpassen laat hij mede afhangen van het rapport van de onderzoeksraad.