Waarom is 'touw' fout in Wordfeud?

Fans klagen massaal over het gebrekkige woordenboek van taalspelletje Wordfeud.

De verslaafden moeten niet klagen, maar die woordenlijst eens helpen verbeteren.

Taalvirtuozen met een smartphone hebben er een nieuwe muze bij in de vorm van Wordfeud. Deze app is eigenlijk niets meer dan Scrabble vanachter een klein schermpje, maar dan zonder fysieke aanwezigheid van een tegenstander. Het is een wereldwijde hit: miljoenen mensen zijn verslaafd. Hoe komt het dat zo’n suf oud bordspel in de virtuele wereld opbloeit?

Juist die afwezigheid van de tegenstander maakt Wordfeud zo populair. Je krijgt namelijk nooit discussies over toegestane woorden, waarbij opa in blinde woede het speelbord omver werpt en je moeder in huilen uitbarst. Het is onmogelijk vals te spelen.

Maar dit heeft ook een keerzijde. Wordfeud haalt de toegestane Nederlandse woorden uit het open source woordenboek OpenTaal (zie opentaal.org). Dit woordenboek telt ‘slechts’ 400.000 woorden. Maar het aantal mogelijke woorden is in het Nederlands nagenoeg oneindig. Er ontbreken dus woorden. Ironisch genoeg herkent Wordfeud het woord ‘Nederlands’ niet eens. Net als ‘touw’, ‘gauw’ en ‘lul’ . Zoek op Twitter maar eens op ‘wordfeud’ en ‘woordenboek’ en je ziet dat de frustratie groot is.

De frustratie is te begrijpen. Wordfeud is namelijk verslavend. Je wilt meer en meer. En het kan hevige emoties opwekken, bijvoorbeeld wanneer je tegenspeler nét een puntje meer scoort. Of wanneer je zelf juist dat ene woord neer kan leggen. Alsof je een langverwacht shotje krijgt.

Wordfeud maakt je niet bepaald sociaal en meelevend. Kijk maar eens op feestjes: met een shotje Wordfeud in je zak kun je sociale interactie wel vergeten. Voordat je het weet ben je in de ban van het woord.

Daar komt nog eens bij dat het spel weinig ruimte biedt tot literaire hoogstandjes. Het is eerder gniffelen wanneer je, een beetje stout, een seksueel getint woord flirtend naar je tegenspeler slingert (persoonlijke mijlpaal: ‘achterlangs’). En het is zó laagdrempelig, dat het gewoon fout is. Met driedubbele woordwaarde.

OpenTaal krijgt genoeg klachten over ontbrekende woorden. Ze lijken het gezeur van Wordfeud-spelers meer dan zat te zijn: „Naast het spelen van zo’n woordspelletje”, schrijven ze op hun site, „kun je ook OpenTaal helpen met het uitbreiden van de woordenlijst, door woorden te beoordelen op juistheid.”.

Wordfeud is de devil in disguise, het pure kwaad. En juist daarom is het ook zo lekker. Inderdaad: de verslaafden zouden OpenTaal, als leverancier, moeten helpen met het aanvullen en verbeteren van de verpauperde papaverplantvoorraad aan woorden in plaats van lui lopen te mekkeren. Zo wordt de dagelijkse dosis per dag steeds een beetje puurder.

Lorenz van Gool is freelance journalist en speelt Wordfeud onder de naam ‘Kaasbaard’.