VS: Amerikaanse troepen in noord-Irak niet meer nodig

Hoewel de veiligheidssituatie veel beter is dan een paar jaar terug, wordt Irak nog vaak opgeschrikt door bloedige aanslagen, zoals deze aanslag in augustus op een winkel in de stad Al-Kut. Foto AP / Hadi Mizban

De aanwezigheid van ongeveer vijfduizend Amerikaanse militairen gestationeerd in Noord-Irak zijn niet meer nodig om de vrede te bewaren tussen de Arabische en Koerdische bevolking.

Dat heeft de woordvoerder van het Amerikaanse leger in Irak, generaal David Perkins, vanavond gezegd tijdens een videoconferentie. Dat meldt persbureau AFP. De taken de militairen die de checkpoints lange tijd bemanden, zijn overgenomen door Iraakse troepen. Volgens Perkins zijn de checkpoints even effectief gebleken om gewelddadige confrontaties tussen de twee volken te voorkomen.

Na eerste rustige maand weer Amerikaanse dode

Desondanks kwam vandaag een Amerikaanse soldaat om het leven in Noord-Irak, al ging een verklaring van het leger niet in op de doodsoorzaak. Vorige maand was de eerste maand dat er geen Amerikaanse soldaat stierf in Irak sinds de invasie in maart 2003.

Volgens icasualties.org zijn er nu in totaal 4477 soldaten in Irak om het leven gekomen sinds de invasie. Hoewel de veiligheidssituatie sinds eind 2007 opzienbarend is verbeterd, blijft Irak onveilig en is het vinden er nog regelmatig bloedige aanslagen plaats.

In het kader van een overeenkomst die de Verenigde Staten in 2008 tekenden met Irak trekken de Amerikanen zich volledig terug voor eind december dit jaar. Op dit moment zijn er nog zo’n 46.000 troepen in Irak. Iraakse leiders staan ervoor open om volgend jaar een kleine aanwezigheid van Amerikaanse militaire trainers te behouden om het Iraakse leger te helpen opleiden.