Vluchttijd bij woningbrand veel korter dan in jaren tachtig

De vluchttijd bij een woningbrand is in dertig jaar tijd gedaald van zeventien minuten naar drie minuten. Dat komt doordat er tegenwoordig meer en beter brandbare materialen worden gebruikt bij de inrichting van huizen.

Bovendien kan giftige rook minder goed weg omdat huizen beter geïsoleerd zijn. De Nederlandse brandwondenstichting bracht die cijfers en conclusies vandaag naar buiten bij de aftrap van een campagne die waarschuwt tegen woningbranden. Op zoek gaan naar waardevolle spullen of huisdieren om bij een brand te redden, is tegenwoordig veel te gevaarlijk, stellen ze.

Als de korte vluchttijd wordt afgezet tegen de gemiddelde aanrijtijd van de brandweer van acht minuten, wordt duidelijk dat woningbranden niet moeten worden onderschat. Een campagne van de brandweer en de Brandwonden Stichting moet mensen daar de komende maand op wijzen.