Venijnig gitaarspel

cd pop Wilko: The Whole Love ****

Rockgroep Wilco uit Chicago heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om traditioneel gewortelde muziek met een experimenteel randje. Nadrukkelijk begint hun achtste album The Whole Love met pulserende elektronica, het geluid van stof onder de naald en een zeven minuten lang epos dat na dreigende orkestklanken uitmondt in een jengelende gitaarsolo. Na die bijna pesterige draai om de oren voor fans van hun vroegere alt-country ontwikkelt het album zich toch weer in de richting van een tamelijk traditionele liedjesplaat. Al Wilco’s onderscheidende factoren zijn aanwezig: de melancholie van zanger Jeff Tweedy, de afwisseling van felle rocksongs en berustende ballads en een mooie balans tussen een hecht spelende groep en venijnig buiten de lijnen gekleurd gitaarspel van experimentalist Nels Cline. Een sample van The Stooges in I might, uitdagende tekstregels als Sadness is my luxury en de bezwerende twaalf minuten van slotnummer One Sunday morning maken dit eerste album op Wilco’s eigen label dBpm (‘decibels per minute’) voer voor iedereen die vindt dat rockmuziek meer mag zijn dan alleen leuke liedjes.