Kijk terug naar het absurdistische wetenschappelijk theater van vannacht

Nobel Laureate Rich Roberts (Medicine 1993), left, performs a song with Dr. Thomas Michel during the 21st annual Ig Nobel Awards ceremony at Harvard University in Cambridge, Mass., Thursday, Sept. 29, 2011. (AP Photo/Michael Dwyer)
Nobel Laureate Rich Roberts (Medicine 1993), left, performs a song with Dr. Thomas Michel during the 21st annual Ig Nobel Awards ceremony at Harvard University in Cambridge, Mass., Thursday, Sept. 29, 2011. (AP Photo/Michael Dwyer) Nobellaureaat Rich Roberts (Geneeskunde, 1993) (L), zingt een liedje met Dr. Thomas Michel tijdens de 21ste jaarlijke Ig Nobel uitreiking in de universiteit van Harvard in Cambridge, Massachusetts. Foto AP / Michael Dwyer

Een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars, werd vannacht de Ig Nobelprijs uitgereikt: een eerbetoon aan onderzoek dat je eerst laat lachen, en je dan doet nadenken.

Bekijk de uitreiking hieronder terug:

Gisteren schreven we een voorbeschouwing op de ceremonie:

Volgens wetenschapsredacteur Sander Voormolen is de Ig Nobel-ceremonie, in tegenstelling tot het stijve gebeuren in Stockholm, een absurdistisch theater dat in al zijn finesses doortrokken is van humor. Daarnaast gooit Nederlands onderzoek vaak hoge ogen, zo schrijft hij vanuit Cambridge.

‘Per hoofd van de bevolking’ tellen de Ig Nobel-archieven relatief veel Nederlandse prijswinnaars, constateert Marc Abrahams, bedenker en organisator van de schertsprijzen. Na Groot Brittannië en Japan is Nederland een van de hofleveranciers van Ig Nobelprijswinnaars. Dat is een kwestie van nationale cultuur, denkt Abrahams.„Engelsen staan bekend om hun droge humor en Japanners nemen hun excentriekelingen serieus in plaats van ze belachelijk te maken, zegt hij. „Het is iets in de Nederlandse cultuur dat je tegelijk serieus en grappig kunt zijn”, zegt Abrahams.

Het heeft een nieuwe categorie bekende Nederlanders opgeleverd. Zo kreeg de Groningse onderzoeker Pek van Andel de onderscheiding in 2000 voor zijn studie naar geslachtsgemeenschap in de MRI en ontving conservator Kees Moeliker van Natuurmuseum Rotterdam in 2003 een Ig Nobelprijs voor zijn ontdekking van de homofiele necrofiele eend die zijn kans greep toen een mannelijke soortgenoot zich te pletter vloog tegen een ruit.

Vannacht werden voor de 21ste keer opnieuw tien prijzen uitgereikt aan buitenissige mensen die buitenissig onderzoek hebben gedaan. Net als bij de echte Nobelprijzen was het strikt geheim wie met de prijzen naar huis zouden gaan. Bekijk hieronder het promofilmpje.