Van Zadie Smith tot Stephen Fry

Wouter Hamel zingt zijn nieuwe cd ‘Lohengrin’ op podia in Holland, Korea en Japan.

Zanger Wouter Hamel en producer Benny Sings in Amsterdam op 22-12-2008. Benny Sings produceerde net als zijn bekroonde debuut album "Hamel", Wouter Hamels tweede album getiteld "Nobody's Tune".Foto: Andreas Terlaak
Zanger Wouter Hamel en producer Benny Sings in Amsterdam op 22-12-2008. Benny Sings produceerde net als zijn bekroonde debuut album "Hamel", Wouter Hamels tweede album getiteld "Nobody's Tune".Foto: Andreas Terlaak

„Vorig week nog trad het Metropole Orkest twee keer op met de Amerikaanse componist, singer-songwriter en producer Todd Rundgren onder leiding van dirigent Steve Sidwell. Ik vind Todd een fantastische, veelzijdige artiest. Hij is van grote invloed geweest op mijn muzikale ontwikkeling. Een echte pionier. Echt geweldig om zijn beste nummers in orkestrale versies te mogen horen. In de Week van het Metropole zingen artiesten als Paul de Leeuw en Alain Clark met dit collectief goede spelers in de HMH. Ik ben zelf ook wel eens te gast geweest en kan alleen maar vaststellen: de musici tillen je als zanger op.”

Week van het Metropole: 6/10, Paul de Leeuw. 8/10 Alain Clark, HMH

„Een van mijn favoriete schrijfsters is de Jamaicaans-Britse Zadie Smith. Zij heeft prachtige romans geschreven, zoals de prijswinnende bestseller White Teeth, The Autograph Man (2002) en On Beauty (2005), maar ze snijdt ook interessante onderwerpen aan in haar 2009 verschenen collectie essays Changing my Mind. Daarin heeft ze haar eigen veranderlijkheid tot uitgangspunt gemaakt. Het is een verzameling losse stukken die gaan van Kafka tot herinneringen uit haar jeugd. Het zijn allerlei observaties,maar ook analyses en recensies. Haar onderwerpkeuzes en manier van schrijven spreken mij erg aan: ze boeit, is direct en persoonlijk.”

„Er is op zondag een fascinerende nieuwe serie op BBC Two over de oorsprong en functie van taal: Planet Word, gepresenteerd door komiek, schrijver en taalliefhebber Stephen Fry. Hij ontleedt de taal in al haar gedaantes, kijkt hoe taal wordt gebruikt en misbruikt, en probeert erachter te komen hoe taal werkt. Erg boeiend vond ik de eerste aflevering vorige week. En ik vind het altijd fijn om naar Stephen Fry’s soepele Engels te luisteren.”